Kromofor/Florofor Sistemler ve Bazı Uygulamaları

Kromofor/Florofor Sistemler ve Bazı Uygulamaları

Dr. Banu BABÜR*

kose.banu@gmail.com

Tarihleri çok eskiye dayanan kromofor grubu içeren organik moleküller başta tekstil olmak üzere bir çok sektörde boyarmadde olarak kullanılmışlardır. 19.  yüzyıl itibari ile florofor grubu içeren organik moleküllerin keşfi ve kromofor grubu içeren sistemlerle kombinasyonu uygulama alanlarının seyrini değiştirmiş ve florofor grubu içeren boyarmaddelerin başta hücre görüntüleme çalışmaları olmak üzere çeşitli analitler için sensor/prob olarak kullanımlarına ve enerji üretimi/korunması (güneş pilleri, OLED sitemleri vb) sistemlerine entegre edilmelerine olanak sağlamıştır. Bu organik moleküllerin yapılan modifikasyonlar ile absorpsiyon/emisyon davranışları gibi fotofiziksel özelliklerinin değiştirilmesi ve fotokararlılıklarının iyileştirilmesi söz konusu olduğu gibi, çözünürlük davranışlarının ve belirli bir hedefe (rekatif oksijen, radikalik türler, katyon/anyon, aminoasit, protein/peptit ve DNA vb. biyomoleküller) ilgilerinin sağlanması ve arttırılması da mümkündür. Kolay uygulanabilir, nispeten daha ucuz ve yaygın olarak kullanılan donanımlarla izlenebiliyor olmaları bu kromofor/florofor grubu içeren moleküllerin biyomoleküllerin etiketlenmesi yolu ile izlenmesi, lekelenmesi, tanısı  ve ayrıca tedavi seyrinin monitörize edilmesi için kullanımları  için yeni yollar açmaktadır. Bu sunumda, Dr. Banu BABÜR’ün yapmış olduğu çalışmalardan bahsedilecek kromofor/florofor grubu içeren moleküller ve bazı  uygulamaları hakkında bilgiler verilecektir.

*Dr. Banu BABÜR, 2006 yılında Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nden lisans derecesini almıştır. Ardından Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görev alırken yüksek lisansını 2009 yılında, doktorasını ise 2015 yılında Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalında tamamlamıştır. Doktora çalışmaları sırasında Ruder Boskovic Institute’de Prof. Ivo Piantanida liderliğindeki Laboratory for Biomolecular Interactions and Spectroscopy’de küçük molekül-biyomolekül etkileşimleri çalışmalarına eşlik etmiştir. Doktora sonrasında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Analiz Kontrol Dairesi Başkanlığı Tıbbi Cihaz Laboratuvarı’nda analist olarak çalışmış olup, 2018 yılından itibaren de aynı Daire’ye bağlı İlaç ve Bitkisel Tıbbi Ürünler Laboratuvarında çalışmaktadır.

24 Haziran 2022 Cuma

Fen Fakültesi, Laboratuvar Binası, Seminer Salonu