Bölümümüz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali DİŞLİ’den Büyük Başarı
3 Ocak 2024 | 13:48

Bölümümüz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Dişli’nin, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gülay Dilek ile birlikte geliştirdikleri kanser ilacı patent aldı.

“Selenotetrazol Halkası İçeren Pürin Analogları” adlı TÜBİTAK 3001 projesi kapsamında kanser tedavisinde kullanılması amaçlanan çalışma, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değerlendirilerek 27 Kasım 2023 itibariyle Patent Tescil Belgesi almaya hak kazandı.

Prof. Dr. Ali Dişli, Doç. Dr. İshak Özel Tekin ve Dr. Öğr. Üyesi Gülay Dilek proje kapsamında kanser tedavisinde kullanılması amacıyla sentezledikleri bileşikleri melanoma, over, lenfoma ve indüklenmiş periferik kan lenfositleri gibi hücre hatlarında test ederek bu bileşiklerin günümüzde kanser tedavisinde kullanılan 6-merkaptopürin bileşiğinden daha etkili olduklarını gözlemlediler.  Bileşiklerin tümünün hücre bölünmesi sırasında DNA sentez fazını inhibe ettiği, hatta hızlı çoğalan hücreler (PHA-indüklenmiş periferal kan lenfositleri) üzerinde daha fazla etkinlik gösterdikleri saptandı.

Prof. Dr. Ali Dişli, çalışmayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Kemoterapi uygulamalarında kullanılan pürin analoglarının yapılarında çoğunlukla kükürt, azot ya da oksijen atomları bulunmaktadır. Yeni bileşiklerin yapısında selenyumun yer alması ile antikanser etkinlik artırılırken, tetrazol ile de selenyum içeren bileşiklerin fizyolojik ortamdaki çabuk bozunmalarına karşı direnç sağlanmıştır. Metabolize olduktan sonra serbest selenyumun kemoterapi sırasında bağışıklık sistemi ve diğer normal dokularda olası hücresel hasarın restorasyonu için de kullanılabileceği, diğer bir deyişle selenyumun kemoterapinin yan etkilerini de ortadan kaldırmada faydalı olabileceği düşünülmektedir” dedi.

Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Ali Dişli’yi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

background image